ПОМОЋ УГРОЖЕНИМ РОМСКИМ ПОРОДИЦАМА У ПАЛИЛУЛИ
24.08.2015

ПОМОЋ УГРОЖЕНИМ РОМСКИМ ПОРОДИЦАМА У ПАЛИЛУЛИ

Пре годину дана, на иницијативу Градске општине Палилула, отворена је испостава Центра за социјални рад „Свети Сава“ у месној кацеларији „Ђука Динић“. На овај начин Центар за социјални рад се својим услугама приближио корисницима. Преко 60 одсто корисника социјалне помоћи, по евиденцији Центра, управо је са територије општине Палилула а већину чини Ромска популација. То је био повод да председник општине Палилула Бобан Џунић, обиђе ово насеље и са волонтерима општинске Канцеларије за младе, угроженим ромским породицама подели хуманитарне пакете са основним животним намирницама и одећом.

Пред Канцеларијом општинског координатора за Ромска питања Игора Пауновића окупила се већа група становника Ромске популације. Изражавају захвалност председнику општине Бобану Џунићу, директору Центра Зорану Јовићу што ипак неко брине о њима. Свака помоћ је добродошла, важно је разумевање за проблеме које Роми данас имају. Живот у неурбаним насељима, незапосленост, образовање, одговарајућа здравствена заштита, дискриминација, само су нека од питања која свакодневно разматра руководство општине Палилула сагледавајући Ромску популацију. По речима председника општине Бобана Џунића, Роми су подједнако укључени у остваривање политике на локалном ниво, почев од планирања до имплементације. У нашој општини објављен је Водич кроз општинску управу, прве те врсте у Србији, на Ромском језику, организован је рад Друштвеног центра за младе у насељу Црвена звезда, установили смо Канцеларију за Ромска питања и именовали координатора, каже председник Џунић. Данас смо разговарали и о могућности да деци из најсиромашнијих ромских породица, за наступајућу школску годину, обезбедимо бесплатно уџбенике како би им олакшали основно образовање.

Ова истурена, прва Канцеларија Центра, а до сада смо отворено још три у нашем граду, значајно је допринела ефикаснијем раду наше установе - рекао је Зоран Јовић директор Центра за социјални рад «Свети Сава» у Нишу. Максимално смо уштедели и време корисницима и нама рационализовали посао тако што смо се приближили корисницима услуга и брже решавали њихове захтеве, Овде на терену се може створити бољи увид о томе шта је приоритет.

Нашу акцију смо, као што видите, данас наставили у овом насељу које је по структури становништа једно од најсиромашнијих у Палилули. Наставићемо наш хуманитарни рад и у осталим деловима наше општине – рекла је Ивана Јовић координаторка Канцеларије за младе општине Палилула. Она је упутила позив свим људима добре воље и привредницима да се придруже акцији младих Палилуле. (т-фото. Д.Видојковић)

РТВ Белами - Помоћ за ромске породице